Tapijtkever

Wolaantasters

 

Tapijtkever (museumkever)

De kevers zijn 1,8 – 3,5 mm lang. Ovaalvormig. Heen een doffe zwarte kleur, met grijze zigzag tekening dwars op de dekschilden. De larven lijken op “wandelende wolpluisjes” met aan de achterzijde plukjes ‘dwarsharen’.
Komt in de woningen voor.
Dode dieren in spouwmuren en verlaten vogelnestjes op het dak zijn vaak de aanleiding voor de larven om de woning binnen te dringen.
In de woning ontstaat vaak schade aan vloerbedekking, stoffen zoals gordijnen en kleding; mits deze van 100 % wol zijn. Het zijn de larven die deze schade veroorzaken. Zij vervullen in de natuur het opruimen van moeilijk verteerbaar (dood) dierlijk materiaal. (huid – pels – haren – vleugels etc.)
De volwassen insecten leven van nectar en stuifmeel uit de bloementuin. Ze kunnen goed vliegen.

 

 

Tapijtkever – (larve)
De larven kunnen bij geringe overlast bestreden worden met een insecticide.
Kleding en gordijnen chemisch laten reinigen met een “anti-mot” behandeling.

Bij grotere schade aan de vloerbedekking etc. is het beter professioneel te laten behandelen.
Kleermot / Pelsmot

De Kleermot en de Pelsmot zijn de meest bekende materiaalaantasters van dierlijke herkomst, zoals wollen stoffen, tapijten, meubelbekleding, veren, bont, zijde en isolatiematerialen waarin dierlijke producten verwerkt zijn.

De vrouwtjes leggen ruim 200 stuks eitjes, ieder afzonderlijk, op stoffen die voor de voeding van de larven geschikt zijn. Na 8 tot 12 dagen komen de jonge larven uit de eieren. Na 2 tot 3 weken komen uit de poppen de motten te voorschijn uit de opening onderaan het kokertje. Dat zijn de volwassen vlinders. De vlinders van de kleer? en pelsmot zijn 7 tot 8 mm lang en hebben een spanwijdte van 11 tot 17 mm. De motten hebben geelachtige, grauwe voorvleugels en achtervleugels met een iets lichtere tint. Op de voorvleugels van de pelsmot bevindt zich een drietal donkere stippen; dit ontbreekt bij de kleermot. De larven kunnen ca. 10 mm lang worden en zijn gebroken wit van kleur. Een pop is ca. 6 mm lang en bevindt zich in een kokertje.

Kleding en andere textiel die is aangetast, kunt u het beste (laten) reinigen. Tenminste 30 minuten bij 60°C zal dodelijk zijn. U kunt de motten ook bestrijden door (aangetaste) materialen gedurende ca. 2 weken in de vrieskist of vrieskamer op te (laten) slaan bij een temperatuur lager dan ?10°C.

Mocht u larven aantreffen in het gebouw, bijvoorbeeld onder de randen van vloerbedekking of in naden en kieren van een kledingkast, dan kan een bestrijding worden uitgevoerd m.b.v. een spuitvloeistof (tegen kruipende insecten) die hiervoor is toegelaten. Lees goed de voorschriften op de etiketten van het bestrijdingsmiddel.